Berlín: co nevynechat + tipy kam zajít s dětmi

září 22, 2024


Tak ahoj Berlíne, zase někdy! Byl jsi přesně takový, jaký jsem si tě představovala - živý, pulsující, plný kultury, historie, zajímavých míst i dobrého jídla... hlavně teda proto, že na menu vám tu nefiguruje jenom schnitzel a wurst :) 


Berlín se stal naší třídenní zastávkou k rozmělnění cesty na Rujánu, a ač jsem si nebyla jistá, zda si to v tak velkém městě dokážeme všichni (Nina skoro 4 r, Jony skoro 1 r) užít a ne přežít, obavy se rychle rozplynuly. Přece jen prckové muzea o válce tak úplně neocení že jo. Nicméně se ukázalo, že ani o dětskou zábavu tu rozhodně není nouze. Proto v závěru článku uvedu i pár tipů na místa, která byste neměli minout, pokud sem zavítáte s dětmi. 



Dostupnost

  • autem - z Plzně počítejte s cca 4,5 hodinovou cestou, z Prahy 3,5 h. Časový údaj myšlen samozřejmě s českou dálniční známkou, ne že se budete crcat po okrskách. V Německu jsou dálnice stále ještě zdarma, juch, ale pozor si dejte na fakt, že ke vjezdu do Berlína budete potřebovat EKOLOGICKOU známku. Je to taková zelená kulatá plaketa, která se lepí na přední sklo, a kterou na počkání získáte na STK (poplatek v Plzni 350,- Kč).
  • autobusem - cesta tak bude o něco delší, ale hlavní výhodu bych spatřovala v tom, že nebudete muset řešit parkování. Navíc pokud v autobuse dokážete usnout, můžete jet na noc a do Berlína se dostat ráno pěkně odpočatí. Ceny Flixbusu a StudentAgency startují na cca 500,- Kč za jeden směr (bez akce). 
  • vlakem - z Prahy vyjíždí každý den Berliner Expres, který je oproti autobusu o něco rychlejší, ale také o něco dražší, viz idos. Tady už záleží pouze na vašich preferencích.



Ubytování

V první řadě počítejte s tím, že ubytko v Berlíně není z nejlevnějších, zvlášť když chcete bydlet alespoň trošku v centru... což doporučuji. Za mě (hl. v rámci dětí) je docela rozdíl jet k nějaké řekněme památce 15 minut, nebo se tam vláčet hodinu. Určitě se snažte hledat včas, protože ty nabídky, které chce každý = dobře hodnocené + cenově přijatelné, jsou velmi rychle pryč. 


Pokud přijedete autem, budete muset navíc řešit parkování. V tom případě si dejte velký pozor, zda vybrané ubytování nabízí parkoviště a za jakou cenu. Většina hotelů totiž nemá parkování zahrnuto v ceně! Samozřejmě se můžete ubytovat v nějaké okrajové části, kde se parkování platit nebude, ale jak jsem již zmiňovala, strávíte pak spoustu času na cestě do centra.

A jak jsme to tedy nakonec udělali my? Tři noci jsme strávili v centru, konkrétně v Riu Hotel Plaza, který můžeme doporučit všemi deseti! Za Apartmá Junior s parkováním a luxusní snídaní s obrovským výběrem jsme platili 11 000,- Kč. Pobyt tady rozhodně stál za to a s radostí bychom se tu ubytovali znovu. Samosebou maj i klasické dvoulůžkové pokoje za řekla bych dost fajn ceny (cca 2,5 tis./noc). Při návratu z Rujány už jsme do centra ale zajíždět nechtěli, a tak jsem vybrala ubytko pouze na přespání v okrajové části Berlína - řetězec B&B Hotel Berlin-Süd Genshagen (2300,- Kč s parkováním). Jedná se o mini pokojíky typu Ibis = ideál, když se tam jen vyspíte a jedete dál :)

 

Jiné tipy na ubytko za mě takto:





Doprava po městě

Parkování na ulici v centru Berlína v podstatě neexistuje, a když ano, je to dost drahá záležitost. Více o parkování, parkovacích zónách, parkovacích domech a P+R na těchto stránkách. Berlín má ale velmi hustou síť MHD zahrnující autobusy, tramvaje, metro i vlaky. Cena jednotlivého jízdného je 3,50 € nebo 2,20 € při krátkém úseku, detailněji určitě mrkněte tady. Děti do 5 let neplatí. Nicméně se mi nechtělo obíhat automaty s jízdenkama nebo počítat, kolik ujedem zastávek + v jakých zónách, a raději jsem pořídila celodenní lítačku. Přes booking nás vyšla na 11,40 €/den a v ceně byly obsaženy všechny druhy přepravy vč. vlaků. Za mě ideální řešení, jak nic neřešit :)


Druhým způsobem, jak návštěvu města pojmout, by pak mohl být autobus typu hop on hop off. Zejména v případě, že jste limitováni časem, je to celkem příjemná varianta, a společností tuto službu nabízejících je tu spousta.




12 tipů, co vidět v Berlíně


1. Braniborská brána - začneme tím pravděpodobně nejznámějším symbolem Berlína. Původně se jednalo o městskou bránu na výběr mýtného, avšak koncem 18. století ji Vilém Fridrich nechal přestavět po vzoru antických staveb, až nakonec vznikla tato monumentální 26 metrů vysoká brána s pěti průjezdy.



2. Berlínská televizní věž - druhou velmi výraznou stavbou při pohledu na panorama města je dozajista Fernsehturm Berlin, kterou uvidíte snad odevšud (na fotce např. z Alexanderplatz). Díky svým 368 m se stala dokonce nejvyšší volně stojící věží v EU (4. v Evropě). Uprostřed koule se nachází vyhlídková plošina a nad ní dokonce i otáčející se restaurace. Nicméně vstup na vyhlídku za 22,50 € mi přijde docela dost. Více info na ofiko stránkách tady



+ další možná vyhlídka by mohla být Panoramapunkt Berlín, na kterou se sice vyvezete nejrychlejším výtahem v Evropě, ale obecně mi až tak nezaujala. Vstupné přijde pro dospělého na 9 € a více info naleznete zde.


3. Budova říšského sněmu - tak předně by se hodilo vysvětlení, co to ten říšský sněm vlastně je. Původně se jednalo o parlament Německé říše, dnes se v budově nachází sídlo německého spolkového sněmu (= dolní komory) a každých pět let se tu koná Spolkové shromáždění, které volí prezidenta. To, co vás ale bude zajímat nejvíce, je dozajista obří střešní skleněná kopule sloužící jako vyhlídka. Nahoru se vyvezete výtahem a po kopuli se pak pohybujete ve spirálách jako na stezce korunami stromů.


Návštěva říšského sněmu je ZDARMA, takže ideální pro ty, kteří nechtějí utrácet za Berlínskou TV věž ani za Panoramapunkt, ani za Humboldt Forum. Jen si dejte pozor a rezervujte dopředu na ofiko stránkách, kde si vybíráte konkrétní časový slot. Praktické info:


  • nezapomeňte si doklady (pas nebo OP), budete je muset předložit ke kontrole
  • počítejte s bezpečnostní kontrolou jako na letišti
  • návštěva je možná i s kočárkem, u kontroly jej ale budete muset vyprázdnit
  • v létě je v prosklené kopuli fakt příšerné vedro - vodu s sebou!
  • na místě je možnost zapůjčit audioprůvodce (ne v češtině)
  • pokud propásnete online registraci, nezoufejte a zkuste dorazit ráno k informačnímu kiosku před vchodem (přes silnici). Často mají vstupenky k dispozici i takto na místě.



4. Ostrov muzeí - jak už název napovídá, právě v této berlínské části uprostřed řeky Sprévy vás čeká velmi vysoká koncentrace muzeí. Ono teda v Berlíně se to obecně muzei jen hemží (je jich tu víc než 150!), ale jen na tomto ostrově jich najdete hned pět: Stará národní galerie, Pergamon muzeum (do r. 2027 zavřené), Staré muzeum, Nové muzeum a Bodeho muzeum

Dohromady tvoří největší muzejní komplex na světě, který si dokonce vysloužil zápis na UNESCO. Pokud byste chtěli jít dovnitř na prohlídku, určitě mrkněte na ofiko stránky a zkontrolujte otevírací dobu + ceny. Existuje i zvýhodněné vstupné do všech muzeí, tak propočítejte, zda se vám to vyplatí.


Plus na Museuminsel stojí také další stavba, kterou rozhodně neminete - slavná Berlínská katedrála nebo asi častěji Berlínský dóm. Uvnitř se konají různé akce, ale můžete sem zavítat i na prohlídku - info o cenách a otevírací době na stránkách zde.



5. Humboldt Forum - královský palác a nyní také zbrusu nové multifunkční prostory, ve kterých najdete muzeum, galerii, bistro, restauraci, obchůdky + na střeše vyhlídkovou plošinu. Do většiny prostor se dostanete zdarma, a do kterých se platí vstup, to zjistíte tady. Třeba na tu nejvytíženější část - střešní vyhlídku - si připravte 5 € /os..



6. Židovský památník - rozlehlá plocha s různě vysokými kvádry, které jako celek tvoří celkem slušné bludiště. Památník je připomínkou více než 6 milionů židovských obětí holokaustu. Neuvěřitelné číslo... i místo... proto se při jeho prohlídce řiďte alespoň základními pravidly slušného chování. Třeba neskákejte po betonových kvádrech jako někteří dotyční při naší návštěvě. Pod povrchem se nachází ještě informační centrum věnované obětem nacistického režimu, kde se ve 4 moderních tematických místnostech dozvíte další konkrétní informace z této hrůzné doby. Památník i podzemní exibice jsou přístupné zdarma, více se případně dozvíte zde.



7. East side gallery - pozůstatků Berlínské zdi se ve městě nachází několik, nicméně tato část představuje její nejdelší souvislý úsek. Původně zeď měřila neuvěřitelných 165 km, ale po pádu režimu v roce 1989 se začala velice rychle ničit a rozebírat. Když počáteční euforie ze znovusjednoceného Německa pominula, zbývalo z ní už velmi málo. Od roku 1990 na ní místní i zahraniční umělci začali malovat obrazy s politickými či historickými náměty, čímž vznikla East side gallery, jak ji známe dnes. Táhne se podél řeky Sprévy a v současné době měří cca 1,3 km. Další info byste se dozvěděli např. tady.


Možná jste někde viděli obraz dvou líbajících se chlapů a vůbec nevíte, kam ji zařadit? Jedná se o  generálního tajemníka socialistické strany NDR Ericha Honeckera s vůdcem Sovětského svazu Leonidem Brežněvem a současně jedno z tamních nejoblíbenějších děl, rozuměj to, u kterého se stojí fronta na fotku... kterou nemám... ale mám třeba vyfocenou druhou stranu Zdi :)



8. Oberbaumbrucke - na jednom konci East side gallery vás čeká ještě výhled na tento dvoupatrový most, který spojoval východní a západní část Berlína. Po postavení Zdi v roce 1961 byl uzavřen a obnovení se dočkal až s pádem komunismu. Nyní je jedno patro určeno autům a chodcům, a ve druhém jezdí metro.



9. Alexanderplatz - jedno z nejvýznamnějších náměstí v Berlíně pojmenované po ruském carovi Alexandrovi I. po jeho návštěvě v roce 1805. Původně se tu nacházel trh s dobytkem, a teď je to trochu jiný šálek kafe... ne ten můj, protože všude, kam dohlédnete, samá obchodní centra, kina a všemožné frenčízy rychlého občerstvení a kaváren. Mrtě lidí samozřejmostí. Nejvíce mě tu zaujaly Hodiny světa, které ukazují čas v různých městech.



10. Nikolaiviertel - hezká čtvrť poblíž Ostrova muzeí, jejíž centrem je kostel sv. Mikuláše (od něj název). Bohužel byla za války kompletně zničena a znovu se ji povedlo dokončit až v 80. letech 20. století. Krom kostela tu najdete spoustu restaurací i menších podniků, zkrátka za procházku to tady určitě stojí :)



11. Checkpoint Charlie - oficiální hraniční přechod mezi Západním a Východním Berlínem, kde proti sobě stály americké a sovětské tanky. Charlie znamená přechod s označením "C", ještě tedy existovalo kontrolní stanoviště Alpha a Bravo. Po sjednocení byl checkpoint zničen, a k jeho obnově došlo až v roce 2000, není to tedy původní kousek Zdi tak jako East side gallery. Každopádně dnes už tu žádné vojáky nepotkáte, ale s rekvizitami se můžete v klidu vyfotit.

Pouze přes ulici se nachází také dvě tematická muzea, na které rovnou přikládám odkazy, kde zjistíte otevírací dobu a ceny vstupenek - BlackBox a Wall Museum.



12. Alte Munze + Holzmarkt 25 - na závěr přidám dva svoje osobní tipy, protože jestli si libujete v industry prostorech stejně jako já, zaručuji, že se vám tu bude líbit. Alte Munze je bývalá státní mincovna a nyní slouží jako kulturní prostor k pořádání různých akcí, program k vidění zde. Najdete tu také restauraci a stylovou kavárnu.



Holzmarkt 25 je něco podobného, ale s větším výběrem podniků. Najdete tu hned několik barů, kaváren, streetfood stánků ale třeba i pekárnu. Výhodu představuje také umístění vnitrobloku přímo nad řekou, kde vás čeká spousta možností posezení a dokonce i dětské hřiště. Pro více info mrkněte na ofiko stránky tady.




Tipy kam zajít s dětmi... i bez nich :)


O berlínské ZOO se asi dočtete všude, stejně tak tu má sídlo i muzeum iluzí jako v každém velkém městě. Čímž samozřejmě nechci tyto atrakce nijak shazovat, jen na info o nich narazíte tak nějak řekla bych i když nechcete. Naopak vám přihodím tipy na místa, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Jdem na to:


1. Harry Potter spielplatz - přiznávám, že Harryho Pottera mám slušně najetého, všechny díly jsem četla i viděla XX krát, ale že se někdy budu rozplývat na dětském hřišti s touto tématikou, to jsem si fakt nemyslela. Na rovinu říkám, že je to jedno z nejkrásnějších hřišť, která jsem kdy viděla. Spousta různých prolejzek, houpaček, skluzavek, vodních prvků pro děti všech věkových kategorií. A takových úžasných detailů! Ty teda pravděpodobně ocení hlavně dospělí fanouškové, ale i tak :) Dominantou je samozřejmě hrad (i s obrazy), před Hagridovou chýší stojí dýně... i Klofan, nechybí Bradavický expres, létající auto nebo třeba bludiště ze čtvrtého dílu i s ohnivým pohárem v jeho středu. Zkrátka wow.

Praktické - v blízkosti se dá zaparkovat za 2 €/h + před vchodem do areálu je bistro, kde si můžete dát něco k jídlu nebo pití. Na hřiště se žádné vstupné neplatí. Pokud by vám to sem nevyšlo, v merku jsem měla ještě krásné hřiště no. 2 - Fairy-Tale playground.


2. Ritter Sport Colorful Chocolate World - kdo by neznal tuhle čokošku že? A tady máte možnost si dokonce vyrobit vlastní verzi! Vyberete si variantu čokolády, velikost, přidáte libovolnou náplň + si můžete vytvořit i obal s fotkou. Klasická malá rittersportka na míru vyjde na cca 7 €.

Mimo jiné tady pořádaj různé workshopy, více info zde. Součástí je i obchod, kde mají v nabídce desítky příchutí, třeba veganské verze nebo úplné novinky, které nikde jinde zatím neseženete. Ochutnat můžete i čokoládu přímo z čokofontány, a kdybyste pořád neměli dost, ve spodním patře je bisto, kde nabízí další čokoládové speciality jako třeba zmrzku nebo dortíky. 


3. Museum ANOHA - tady se nenechte zmást názvem, ač spadá pod Židovské muzeum, jedná se o neuvěřitelně krásnou vnitřní dětskou hernu s různorodými prvky. Tématem je Noemova archa a povodeň světa, takže prostory znázorňují obří loď, ve které jsou umístěna zvířata. Ovšem ne jen tak ledajaká... všechna jsou vyrobena z různých běžně používaných materiálů (hadrů, kartáčů, hadic, koberců a spousty dalšího). Děti si samozřejmě na všechna zvířátka můžou sáhnout, pohybovat s nimi, krmit je atd.. Součástí je i dílna na výrobu vlastní maličké archy, kterou pak prckové pošlou po vodě a sledují, jestli úspěšně dorazí na pevninu.



Praktické - Anoha je přístupná ZDARMA, ale doporučuji místo rezervovat. Po příchodu byste totiž buď museli čekat až se místo uvolní, anebo by si tak nemuselo uvolnit vůbec nic, dovnitř se pouští jen omezený počet lidí. A důležitá věc - protiskluzové ponožky s sebou! Kdo zapomene, maj je na recepci tuším za 3 €. A kdybyste se sem z nějaké důvodu nedostali, ještě jsem měla v merku druhé dětské muzeum - MACHmit v jiné městské části, které jsme tentokrát bohužel nestihli.



4. Garten der Welt - nebo možná lepší do angličtiny Gardens of the World, tak či tak je to obrovský park specifický tím, že v něm najdete zahrady různých států se svými typickými rostlinami, fontánkami a dalšími okrasami. Projít se tak můžete po italských renesančních zahradách, anglickém venkově či např. v mé oblíbené japonské sekci. K vidění jsou tu ale i méně tradiční ukázky jako třeba Korea nebo zahrada islámských států. Celkově fakt moc pěkná podívaná.


Navíc v Garten der Welt se můžete svézt dokonce i lanovkou (dobrý lákadlo pro děti), nahoře se totiž nachází vyhlídková věž. Nebo se s ní popovezete až na druhou stranu kopce, kde je supr dětské hřiště... ovšem i v areálu jich najdete hned několik + od r. 2024 navíc i bobovou dráhu.



Praktické - parkuje se tu zdarma. Vstupné přijde pro dospělého na 7 €, s lanovkou na 9,90 €. Děti platí až od 6 let, více info vč. plánku na ofiko stránkách tady.



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.