5 slovinských výletů úplně ZADARMO

srpna 19, 2024


V prvním článku o Slovinsku jsem se zaměřila především na ty nejprofláklejší místa - jezera Bled a Bohinj + soutěsku Vintgar a vodopád Peričnik. Všechna samozřejmě nádherná, ale přiznejme si, v sezóně často pod obrovským náporem turistů. S čímž pak souvisí i vyšší ceny za služby (ubytování, jídlo, parkování...) než kdekoliv jinde ve Slovinsku. Takže pro toho, kdo už se nechce prodírat davy, nebo kdo by chtěl trochu ušetřit a neplatit žádné vstupy ani parkovné, jsem sesmolila ještě článek s 5 tipy na výlety, které vás nebudou stát ani korunu! Takže která to jsou?



1) Grad Kamen


Do těchto končin bychom pravděpodobně nezavítali, ale naštěstí jsme nedaleko této veliké hradní zříceniny z 12. století bydleli (Apartman Peter1a), takže když nám jedno odpoledne zbyl čas, vyrazili jsme na obhlídku.
 

Auto můžete nechat u hlavní silnice, kde jsou dvě ofiko parkovací místa + možno i u krajnice, když nebudete překážet. Na samotný hrad vás odtud čeká pouhých 100 m, takže výlet doslova úplně pro každého. Jenom děti si to musí ujít buď po svých nebo do nosítka, protože na prohlídku s kočárem je tu dost schodů. Každopádně za nás super místo i z toho důvodu, že tu dost pravděpodobně nepotkáte ani nikoho dalšího.



TIP pro rodiny: pokud vás tu zastihne coffee time, tak ve vesnici Begunje se stavte v Bar Jurček. Z druhé strany maj totiž terasu, přímo pod kterou je fajnové dětské hřiště.




2) Zelenci natural reserve

Malá přírodní rezervace s jezírkem, kde pramení řeka Sáva. Nachází se nedaleko Krajnské gory, a dle mého byste ji rozhodně neměli minout. Zvlášť pokud přijíždíte z rakouského Villachu a vyhýbáte se dálničnímu úseku, protože v tom případě to pro vás bude naprosto minimální zajížďka. 


U neplaceného parkoviště najdete restauraci a dětské hřiště, kde se napojíte na krátičkou lesní stezku. Po cca 400 m se pak vyloupnete u nádherně zbarveného jezírka s vyhlídkovou věží. Ty odstíny modré a zelené jsou tady vážně famózní! Tady ale narozdíl od hradu Kamen počítejte s o něco větší koncentrací lidí - zkrátka zastávka typu "vyběhni z auta na fotku", navíc zadarmo že jo. Návaly turistů se snaží regulovat pomocí semaforu u vstupu - pokud by bylo lidí příliš, rozsvítí se červená. Nicméně při naší odpolední návštěvě to nebylo žádné drama, těžko říct, jak to vypadá o víkendech nebo dopoledne.



TIP: u hlavní silnice blíže ke Krajnské Goře je pak ještě jedno parkoviště a moc hezký výhled na průzračné prameny. Tentokrát už bez lidí.




3) Pokljuška soteska

V první řadě při plánování tohoto výletu pracujte s mapy.cz, kde je trasa krásně vidět (lze koncipovat i jako okruh). Bezplatné parkoviště se nachází nedaleko obce Krnica, odkud vás k hlavní části soutěsky (galerii) čekají cca 1,5 km chůze + si můžete udělat kratičkou zacházku k jeskyni (luknja). Pak už je jen na vás, kam až se rozhodnete jít, a zda se vrátíte stejnou cestou nazpět nebo dokončíte okruh. Nezbytné minimum počítejte tedy 3 km a pak jednotlivé zacházky, popř. okruh.


Před 10 000 lety těmito končinami protékala řeka, dnes už budete přeskakovat jen malý potůček krátce po startu, jinak na žádnou vodu nenerazíte. Trasa vede vyschlým korytem a je tedy naprosto nevhodná pro kočárky, ty pro tentokrát opravdu nechte doma. Ani příliš malým samochodícím dětem bych to nedoporučovala. Ač vzdálenost není nijak dlouhá, terén je tu fakt hodně kamenitý, takže pokud doma nemáte malé kamzíky, kteří se vyžívají ve skocích přes šutry a kořeny, berte s sebou nosítko/krosnu. Kobliha (3,5 r) si to ušlapala sama, ale byl to strop řekla bych :) S sebou určitě dobré boty pro všechny zúčastněné a hodí se i nějaká motivační svačinka.

Měla jsem za to, že Pokljuška soteska není nijak zvlášť frekventované místo. Tuto myšlenku podpořil i fakt, že jsme tady ráno parkovali jako teprv druhé auto. Při odjezdu (cca obědový čas) pak už žádná volná místa nezbývala. Na trase to ale vůbec poznat nebylo, lidi se tu tak nějak rozprostřou, takže se nemusíte bát, že byste šli ve štrůdlu.




4) Planina Zajamniki

Tohle místo se stalo takovým mým soukromým TOP. Dojeli jsme sem totiž ráno a byli tu hodnou chvíli úplně sami. Ráno, když byla ještě mokrá tráva a Nina klepala kosu v softshellové bundě. Ráno, když sluníčko tuhle odříznutou osadu osvítilo svými zatím slaboučkými paprsky a v dálce se vylouply štíty hor. Prostě nádhera!



Dostupnost - normálně bychom šli pěšky trasou z Rudného pole, ale i s cestou zpátky to hodí skoro 10 km, což jsme s dětmi tak úplně absolvovat nechtěli. Nicméně Zajamniki maj tu výhodu, že lze dojet autem až přímo nad osadu. Jen tedy nepočítejte s asfaltem, posledních cca 6 km je cesta kamenitá, občas nějaký výmol, takže pokud jste hodně fixovaní na svoje auto, radši jděte pěšky, ať se nemusíte nervovat :) Druhá věc, kterou musím zmínit, rozhodně tady nepoužívejte google maps! Ty jsou tady totálně zmatené a budou vás navádět úplně nesmyslně. Určitě si zapněte mapy.cz a v první řadě zadejte vesnici Goreljek, ze kterého pak přes Spodnji Goreljek dojedete k planině. 


TIP: nezajíždějte až na konec silnice, auto nechte nahoře u silnice, odkud pak rovnou seběhnete na výhled (na mapy.cz značeno). První dva příbytky, které uvidíte, jsou tedy tyhle:



Nejprve se pokocháme pohledem z výšky a poté vyrážíme na obhlídku tradičních domečků. Všude naprosté klid a ticho, žádná komerce. V jedné salaši to vypadá na nějaké airbnb ubytko s turisty, ze druhé vybíhají místní babičky, aby začaly cukrovat na Joníka v kočárku :) ale zbytek vypadá pro tuto chvíli neobydleně. Dokonce najdeme i chaloupku, kde lze koupit čerstvé sýry a mléko, ale bohužel i na této visí zámek. Trochu škoda, protože na nějaký místní gastro zážitek jsme se těšili. Chuť si ale spravíme aspoň při návratu do civilizace na obědě v Goreljku, konkrétně Hotel Jelka Pokljuka. Moc dobré jídlo v příjemném prostředí, dětská prolejzka a fajnový výhled (viz poslední foto pod tímto odstavcem).




5) Radovljica

A na závěr trocha té městské turistiky, ovšem ne takové davové šílenství jako v případě Bledu či Ribčev Laz. Radovljica je malé městečko s roztomilým náměstím, které ocení zejména milovníci sladkého. Sídlí tu totiž muzeum perníkářství (Lectarjev muzej) i muzeum včelařství (Čebelarski muzej), obě odvětví mají na Slovinsku bohatou historii. A aby toho nebylo málo, každoročně se tu také v dubnu koná čokoládový festival. Suvenýry z Radovljice jsou tedy celkem jasné :)


Určitě zaběhněte i na některou z místních vyhlídek (na mapy.cz hezky značeno), odkud se vám otevře pohled na řeku Sávu. Jako takovou povinnou zastávku bych považovala posezení v jedné z kaváren/cukráren a vychutnání si nějaké slovinské dobroty, např. blejské kremné reziny či prekmurské gibanice (= vrstvený dezert z listového těsta s tvarohovou, makovou a jablečnou náplní).


TIP: parkovali jsme v ulici Kajuhova (zdarma), u které se nachází jedno vyhlídkové místo a současně i dětské hřiště, zn. ideál :)




Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.