TOP výlety v okolí Schladmingu

července 11, 2024


Rakousko je naše věrná stálice, kam se vždycky rádi vracíme. Ani s dětmi se náš názor nijak nezměnil, možná spíše naopak, protože víc babyfriendly destinaci, navíc v jednoduché dojezdové vzdálenosti, opravdu těžko pohledat. Letos bylo sice naším hlavním cílem Slovinsko (článek tady), ale abychom cestu trochu víc nakouskovali, padly 2 dny v Rakousku cestou tam + 2 dny i cestou zpět. A volba pro rok 2024? SCHLADMING!



Ubytování v okolí Schladmingu

Tentokrát jsem hledala ubytování apartmánového typu s ložnicí jako samostatným pokojem. Přece jen nechtěli jsme chodit spát rovnou s dětma. Apartmánů v této oblasti je nabízeno nespočet, ovšem ceny jsou dosti rozdílné. Doporučuji začít s hledáním včas, protože ty nejlepší a nejlevnější nabídky jsou samozřejmě velmi rychle pryč. Zjistěte si také, zda vybrané ubytování poskytuje i Schladming-Dachstein Sommercard, díky které pak můžete ušetřit desítky eur na lanovkách, vstupném či parkovném.


Konkrétně jsem rezervovala TOM’s Appartment a Appartements Basti, obojí bych řekla srovnatelné. Příjemné apartmány s vybavenou kuchyňkou (vč. mikrovlnky a kávovaru), balkónem a parkovacím stáním. Srovnatelná byla i cena - cca 2700,- Kč/noc. U TOM´s Appartment byla navíc v ceně i zmiňovana Sommercard, a na dvorku k dispozici dětské hřiště s pískovištěm. Jiné tipy na ubytování pak za mě takto:





Tipy na výlety


1. Planai

Začnu bezpochyby tou největší peckou, zejména pokud jste do Schladmingu dorazili i se svými ratolestmi. Na tomhle kopečku ve výšce 1906 m. n. m. si ale každá věková skupina najde to svoje, protože turistické trasy a skvělé výhledy jsou v tomto případě samozřejmostí. Nicméně Planai vyniká i perfektním vyžitím pro downhill kola + dvě cyklotrasy vedou i nahoru.

Jak jsem již naťukla, nejvíc v sedmém nebi tady budou děti... v těsném závěsu pak jejich rodiče, kteří se budou plácat po zádech, jak to pěkně vymysleli. Nahoře se rozkládá tzv. Hopsiland, zkrátka rajón, kde vládne králíček Hopsi, a kde se nebudete nudit doslova ani minutu. Lze to pojmout jako celý okruh s různorodými stanovištěmi, abyste měli jistotu, že nic nevynecháte :) Hned u horní stanice lanovky stojí jedno dětské hřiště s houpačkou a klouzačkou i krytým pískovištěm a ve stínu stromů na to navazuje hned další vyžití v podobě lanových prolejzaček. O kus dál pak doporučuji v automatu pořídit dřevěnou kuličku (2 €), která vám zaručí další várku zábavy - na Planai totiž vládnou kuličkodráhy! A také tématická dětská hřiště jako např. western nebo farma. Parádní jsou i vodní mlýnky, stezka bosou nohou a přilehlé jezírko jakožto brouzdaliště. Naprosto bez přehánění se tady dá strávit úplně komplet celý den, fakt dlouho jsem nebyla až tak nadšená z dětského hřiště!


TIP: kdyby vám ve spodní sekci došla energie, můžete využít Hopsi Express = krátkou zubačku, která vás přiveze zpět na hlavní trasu.




A teď ještě trocha té dospělácké zábavy... chůze. Přímo od horní stanice se dá vystoupat na samotný vrchol Planai, cesta není nijak dlouhá ani náročná, jen je prostě do kopce. Odtud se můžete vrátit zpět a pokračovat po okružní trase Planai Rundweg, nebo se vydejte dál kolem druhé lanovky, kolem vyhlídky s křížem a na Rundweg se napojíte až později. Bez dětí se samozřejmě můžete pustit dál po libovolné turistické trase. 

S dětmi doporučuji dokončit značený okruh (na mapy.cz je to třeba vidět moc pěkně), protože v závěrečné části naleznete nově nainstalované dřevěné sochy zvířat. Po zmáčknutí tlačítka se spustí zvuk daného tvora + jeho krátký popis (v němčině), nicméně už jen samotné mačkání spouštěče byla pro Koblihu suprová motivace :) Dohromady má Planai Rundweg necelé 3 km, které se dají projet i s kočárkem a tříleťák si to v klidu ujde sám. Na jeho konci se pak můžete občerstvit v Planai Hof (dětské hřiště, pískoviště, trampolína) nebo v Onkel Willi´s (malý skákací hrad). Další dvě chaty se nachází přímo u stanice lanovky a jedna ještě v dětské sekci níže.



Dostupnost - nejvtipnější na tom všem je, jste-li vlastníky Sommercard, nemusí vás Planai přijít ani na jedno jediné euro. Parkoviště u lanovky ve Schladmingu je totiž k dispozici zdarma pro všechny a držitelé karty neplatí ani za cestu lanovkou. Kdybyste chtěli převézt kolo, doplatíte pouze 8 € navrch, převoz kočárku je zcela zdarma. Sommercard či QR kód skenujete rovnou u turniketů při průchodu ke kabinkám, nemusíte vůbec k pokladně. Dvě věci, na které si dát pozor: 1) rozlišují se kabinky pro pěší a pro kola - ty maj držáky + na sedačkách igelity, 2) lanovka jede přes mezistanici, tak v polovině žádnou paniku, pohodlně se usaďte a nechte se dovézt až nahoru :)


A teď ty ceny, pokud kouzelnou kartičku nemáte. Zpáteční pro obě sekce přijde dospělého na 29 €, děti od 6 let na 15,50 € (případně příplatek za psa 7 €). Jednosměrné cesty nebo cesty pouze z/do mezistanice vypisovat nebudu, mrkněte raději na ofiko stránky zde.




2. Johanneswasserfall

Už jste někdy procházeli za vodopádem? Ne? Tak tady to můžete napravit! Půlhodinky cesty autem od Schladmingu se nachází tento nádherný vodopád, který byste za žádnou cenu neměli minout. K dispozici je tu vyhlídková plošina, ze které ale samotný vodopád moc dobře vidět není. Nicméně se po schodišti dá cik cak sestoupit až přímo k této 60 metrů vysokému skvostu, kde už na vlastní kůži ucítíte dopadající kapičky vody. Dolů to jde dobře, nahoru si člověk trošku zamaká, ale zas žádný velký extrém, jen určitě volte vhodnou obuv - ne žabky!



Pokud byste měli více času, je možné absolvovat i okruh Johanneswasserfall Rundweg, kde vás čekají cca 2 km i s cestou z blízkého parkoviště. Z toho vzdálenějšího počítejte plus zhruba 800 metrů navíc.


Dostupnost: na hlavní silnici se dá parkovat, ovšem místa jsou omezena, vejde se sem cca 10 aut. Pokud zrovna nebudete mít štěstí, popojeďte až k Felseralmstrasse (opět dobře vidět na mapy.cz), kde je parkoviště mnohem větší a k vodopádu dorazíte z druhé strany. Parkování ani žádný vstup se v rámci Johanneswasserfall neplatí.




3. Riesachfall a Riesachsee

Tento výlet se dá opět pojmout několika způsoby s ohledem na váš čas, fyzičku, počet a věk dětí atd.. Vodopád Reisachfall je velmi jednoduše dostupný z parkoviště, cesta k jeho první části Kleiner Riesachfall zabere pouhých pár minut a ani k výše položené vyhlídce, mostu nad Grosser Riesachfall, to není žádné drama. Počítejte cca 20 minut dospělácké chůze. V těchto místech se pak budete muset rozhodnout, co podniknete dál. Možnosti:


1) stačilo vám to a vracíte se k autu nebo na pivo - netřeba dále rozvádět


2) nestačilo vám to, chcete jít až k jezeru Riesachsee, ale máte s sebou malé děti nebo psa - půjdete po trase 777 prašnou cestou Untertalstrasse až za nějakou cca půl hodinku dorazíte k Gfolleralm. Odtud už je to k jezeru jen kousíček, a nejlepší výhledy na něj jsou rovnou pod chatou. 


TIP: celá tato varianta je sjízdná i s kočárem. Jestli jedete ve dvou (nebo více lidech), půjdete rovnou od parkoviště po Untertalstrasse a pouze se vystřídáte na omrknutí vodopádu. Ve spodní i horní části to jsou fakt kraťoučké odbočky.



3) nestačilo vám to, stále jste nabití energií a nějaký ten schod vás jen tak nerozhází - a teď vážně, u začátku tohoto treku s názvem Alpinsteig Holl je umístěna přímo výstražná cedule, ať dobře zvážíte své síly a ať máte dostatečné vybavení (vhodné oblečení, obuv, pití). Dále věnujte pozornost upozornění, že tato procházka není vhodná pro psy a děti do 8 let. Proč?


Cesta totiž vede kaňonem říčky z větší části po kovových schodištích a mostech (jeden dokonce 50 metrů dlouhý a visutý) - je to takový ten drsný děrovaný materiál, takže na psí pacičky fakt au au. Dále upozorňuji, že těch schodů je tam fakt hodně a některé jsou dost prudké. Takže pokud máte problém vyjít do druhého patra támhle někde u Máni v paneláku, rovnou se na to vyprdněte a jděte s rodinami a důchodci variantu č. 2. Pokud se do toho pustíte, cedule uvádí k Gfolleralm 35 minut, reálný čas závisí čistě na vašich schopnostech. Poslední věc, kterou bych ráda zmínila - Alpinsteig Holl je jednosměrná trasa. Pokud tedy uvažujete o výletu k Riesachsee jako o okruhu, musíte jít nahoru skrz Alpinsteig Holl a zpátky po 777, jiná možnost není.



Naše realita byla taková, že já rychlostí blesku prosvištěla Alpinsteig Holl, zatímco Pepa se trmácel s Jonym v nosítku a hopsající Ninou oklikou. Když jsem v rekordním čase dorazila k chatě, běžela jsem zbytku rodiny naproti, a společně jsme pak došli do cíle na chatu a po posilnění následně k jezeru. Magořina, ale díky za to, že můžu <3 Obecně jsme nahoře byli dost brzy. Já cestou potkala všehovšudy 2 lidi a na chatě jsme dokonce byli prvními zákazníky (mimochodem zkuste jejich obložené chleby nebo dorty, ňam!). Při zpáteční cestě jsme pak viděli spoustu lidí přicházejících těžší trasou, dokonce i s malými dětmi, i s dětskou krosnou, ale to už je asi na uvážení každého. Pro mě osobně by to byl se dvěma malýma dětma v rozložení 1 dospělý na 1 dítě příliš velký risk. 


Dětské vyžití: hned u chaty pod vodopádem je pěkné hřiště s klouzačkou, houpačkami i pískovištěm + králíčci. Na chatě nad Riesachsee jsou také králíčci, ale hřiště bohužel ne. Každopádně co v této oblasti s dětmi zkrátka NEMŮŽETE minout je chata Waldhausalm při průjezdu údolím, pravděpodobně tedy cestou zpět. Jedná se o klasickou restauraci plus velikou přilehlou zahradu, která je jedním obřím dětským hřištěm včetně atrakcí na tamním rybníčku. Fakt top! Jako bonus tu maj i spoustu domácích zvířátek - poníky, kozy, ovce, králíčky, kachny, prasátka. A abych předešla případným dotazům, žádný vstup se ve Waldhausalm neplatí.



Dostupnost - abyste se dostali až na parkoviště u vodopádu, musíte projet mýtnou bránou, neb silnice je zde zpoplatněna částkou 13 € či 9,50 € pro držitele Sommercard za osobní auto (parkovné už se pak neplatí). Jen pozor, pouze hotově! TIP a jakési podpultovní info: pokud byste měli zájem pouze o návštěvu Waldhausalm, která leží jen kousíček za mýtnicí, řekněte tuto skutečnost obsluze a pustí vás bez placení. Věřím, že moji vorvaní čtenáři jsou natolik inteligentní a poctiví, že této informace nebudou zneužívat :)




4. Worschachklamm a Wolkenstein

Jooo soutěsky, ty my můžem. Většinou jsou totiž krátké a pro Koblihu docela zábavné, protože cesta obsahuje schody, takže to vlastně pěkně odsejpá :) Worschachklamm leží (zcela překvapivě) u městečka Worschach. Doporučuji nezadávat název do google maps, protože soutěsku ukazuje úplně v jiném místě a navigace je schopná vás navézt někudy oklikou naprosto nesmyslně a nereálně. Jestli google používáte, zadejte raději rovnou parkoviště Parkplatz Wörschachklamm & Burgruine Wolkenstein. Odtud vás čeká ke vstupu do soutěsky zhruba půl kilometr chůze. Když přijedete brzy ráno jako my, můžete zaparkovat i přímo u kasy, ale míst je tam opravdu maličko, takže zmíněné parkoviště je určitě větší jistota.



Výhodou Worschachklamm je, že si můžete vybrat, zda jít na konec soutěsky (necelý kilometr) a pak stejnou cestou zpátky, třeba když máte málo času. Nebo tenhle výlet trošku natáhnete a uděláte z toho 3,8 km okruh, což doporučuji, protože do toho zakomponujete i poměrně rozlehlou zříceninu hradu Wolkenstein. My jsme se maličko z červeného značení odpojili a cestu si o něco málo zkrátili přes sirný pramen Schwefelquelle, který se Nině dost líbil a Eselhutte, kde se dají nakrmit kozy a lamy. Obojí značeno pouze na mapy.cz.


I tady můžete uplatnit svou Sommercard a užít si tak návštěvu zdarma. V případě, že kartičku nevlastníte, zaplatíte za vstupné 6 € pro dospělého a 3,50 € pro dítě (tuším od 5 nebo 6 let, nevím přesně). V zastaralém infu jsem našla, že se berou pouze hotovost, ale není to pravda, k roku 2024 akceptují i karty.



Tak tohle by bylo pro dnešek vše, Dachstein a samozřejmě i mraky dalších výletů v této oblasti si necháváme zas na příště :) Další praktické info k Rakousku naleznete v těchto článcích:


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.