Poprvé na Slovinsku: 6 denní itinerář

července 31, 2024

Na Slovinsko jsme byli sbalení (doslova) již několikrát, jenže vždycky nám do toho skočila nějaká nemoc nebo zranění. Letoškem jsme ale smůlu v rámci téhle destinace snad konečně zahnali a na vlastní oči jsme se přesvědčili, co na tomhle relativně malém státečku všichni vidí. A že je tam toho k vidění fakt veeeeliká spousta! Už teď můžu s jistotou prohlásit, že se sem určitě vrátíme, protože mám naplánováno XX dalších výletů, krom tohohle profláklého (i tak krásného) základu, který jsme absolvovali teď, a o který se s vámi v následujících řádcích podělím.


Náš itinerář

Jedeme opět full pack - s Ninou (3,5 r) a Jonášem (8 m), takže je od začátku jasné, že nebudeme podnikat žádné přehnané túry a X kilometrové výšlapy. Tušila jsem, že na Slovinsku ani zdaleka není takové zázemí pro děti jako v sousedním Rakousku, kde na dětské hřiště narazíte snad i kdybyste nechtěli. Druhá věc, se kterou jsem počítala, je absence lanovek - tzn. na kopečky si musíte ve většině případů vyšlápnout pěkně po svých, což letos zkrátka lámat přes koleno nechci. Pro příští náštěvu mám v merku Vršič pass a údolí řeky Soča, ale kdy to bude, to momentálně těžko říct.


Jak už jsem tedy naťukla v předchozím odstavci, pozornost byla zaměřena hlavně na ty nejznámější turistické highlighty, především v oblasti jezer Bled a Bohinj. Všechny výlety byly jednoduchoučké, vhodné absolutně pro každého - jedince, páry, rodiny s dětmi i důchodce. Pokaždé jsem se snažila náš program alespoň trošku naředit nějakou dětskou zábavou, ať už brouzdáním v jezeře nebo hřištěm, aby to s námi Koblihu bavilo i do budoucna. Tak snad :) Pro inspiraci náš itinerář vypadal takto:



DEN1

přírodní park Zelenci
dojezd na ubytování

DEN2

soutěska Vintgar

DEN3

planina Pokljuka - Zajamniki
Bohijnské jezero

DEN4

jezero Bled
hrad Kamen

DEN5

soutěska Pokljuška
údolí Radovna
Radovljica

DEN6

vodopád Peričnik
přejezd do Rakouska




Ubytování v okolí jezera Bled / Bohinj

Tentokrát jsem se rozhodla se nepřesouvat a zůstat celých 5 nocí na jednom místě, ze kterého jsme pak vyráželi na výlety. Byla to vlastně příjemná změna, mít taky jednou vybalené věci :) Konkrétně jsem vybrala Apartman Peter1a se dvěma ložnicema, abychom se pohodlně vyspali všichni a po uspání dětí měli ještě nějaký manévrovací prostor sami pro sebe. Super byla i komplet vybavená kuchyňka a venkovní posezení. Největší výhodou byla jednoznačně jeho poloha v klidné lokalitě, zároveň jen pár minut jízdy od Bledu a nákupních možností (Lidl, Hofer a další). Celkově jsme za pět nocí platili 12 500,- Kč včetně turistického poplatku, tzn. 2500,- Kč/noc. Pokud si představujete něco jiného, mrkněte na tyto tipy:






Jezero Bled

Je tu někdo, kdo by z fotek neznal tohle ikonické jezero s ostrůvkem, na kterém ještě navíc stojí echt fotogenický kostelík? Jasně, že není. Tohle místo zkrátka pozná každý. Bled se stal slovinským must see, zvlášť pro ty, kdo jsou na Slovinsku poprvé stejně jako my. Za mě osobně ale místa tohoto typu (myšleno přelidněná) stačí vidět jednou a dost... což jsme si vzápětí potvrdili.

 


Problém s parkováním - smiřte se s tím, že v Bledu nic jako parkování zdarma není. Obecně platí, že čím blíž k vodě chcete, tím víc zaplatíte. Ani na celodenní parkování  nebo maximální částku na den se tady nehraje. Začíná se tedy na 3 €/h (občas bývá první hodina zdarma) a na těch vzdálenějších parkovištích se můžete propracovat až na 1,50 €/h. Vyjímky jsou pak echt vytížené pláže Veliká a Malá Zaka, kde už se pohybujete mezi 4-6 €/h... docela masakr. Pěkný přehled najdete zde, ale pozor si dejte na dobu, po kterou tam můžete stát, někde je limit např. 2 hodiny.


Autobus zdarma v červenci a srpnu - super mi přijde tento ofiko turistický autobus, který jezdí na 3 trasách v okolí Bledu a svézt se můžete gratis. Tzn. je možné zaparkovat i bezplatně ve vzdálenější vsi a pak se nechat odvézt autobusem, kam je libo. Nebo jej využít v případě, když si chcete zkrátit cestu. 



Ve všech článcích o okolí Bledu se dočtete, že musíte ochutnat specialitu blejskou kremnou rezinu (kremšnita nebo cream cake) = tenounké listové těsto, žloutkový krém a šlehačka. Ňamina, kterou si dáte nejen v Bledu, protože tenhle dortík maj víceméně všude. Taky dost často nemaj žádný jiný :) Jen si ji zkuste objednat domácí někde v kavárně/cukrárně, ne tu vybalenou z mrazáku z velkovýroby. Cenově počítejte cca 5 €. Plus za mě také určitě stojí za to vyzkoušet slovinské knedlíky štruklji. Nečekejte nic na způsob našich bramborových nebo kynutých, štruklji jsou spíše taková hooodně plněná měkoučká palačinka nakrájená na kolečka. Dělaj se na slano i na sladko s mnoha variacemi. Ňam! Tak jsme se najedli alespoň písmenkama a teď jak se u Bledu zabavit?


  • v rámci obce Bled budete pravděpodobně procházet pěkně upraveným Zdraviliški parkem a promenádou. Bacha je tady zákaz válení se po trávě a koupání! Vodní radovánky včetní různých atrakcí si užijete v nedalekém koupališti Grajsko kopaliště (info o cenách a otevírací době zde), nebo pak pozvolné přístupy na druhé straně jezera na plážích Malá a Veliká Zaka. Na molu v Bledu si pak ještě dobrovolníci můžou vystát frontu na fotku se srdíčkovým instaspotem (tu fakt nemáme), nebo si zaplatit projížďku koňským povozem (blesjki fijakerji) v okolí jezera. K roku 2024 za ni dáte 60 €.


  • Blejski grad - tyčící se na skále nad jezerem je údajně tím nejstarším hradem na Slovinsku. A díky svému umístění samozřejmě i jeden z nejnavštěvovanějších. Dojít se k němu dá pěšky z jezerní promenády, popř. je u něj i parkoviště (placené a dost malé). Veškeré info na ofiko stránkách tady. Okolo hradu najdete také několik vyhlídkových míst, nicméně pokud byste se tam škrábali jen kvůli fotkám, lepší výhled mi přijde z Ojstrice/Osojnice. 


  • okruh okolo jezera - pokud si chcete trochu protáhnout nohy, užít si výhledy na hrad i ostrov s kostelíkem, ale zároveň se u toho úplně nenadřít, tak tohle je ta správná varianta pro vás. Dohromady ujdete krásně po rovince 6 km, vhodné i pro kočárky. Okruh lze podniknout i naprosto bez námahy prostřednictvím turistického vláčku, což by mohlo být fajnovým zpestřením pro děti (jízdní řád a zastávky tady). Popř. by jej šlo využít ke zkrácení cesty, kdyby vašim ratolestem při pěší variantě došla energie, ale platí se 7 € za dospělého (5 € dítě), takže bych k tomuhle krátkému popovezení asi raději zvážila turistický autobus, o kterém jsem se zmiňovala výše.


  • vyhlídky Ojstrica + Osojnica - aneb nejlepší výhled je ten z výšky. A tady to platí dvojnásob! Sice si trošku máknete, ale stojí to za to. Určitě si otevřete mapy.cz, přepněte na turistickou variantu... no a vyberte si. Z jezerní promenády se trhnete třeba u Veliké Zaky a vzhůru nahoru. Nebojte se ani šrafovaných úseků, jsou normálně schůdné (vyzkoušeno), když teda máte tenisky a ne lodičky. Moje fotky jsou z Malé Osojnice.



  • lodě a lodičky - jednou z nejoblíbenějších aktivit u Bledského jezera je dozajista plavba zdejší originální lodičkou s markýzou, které se říká pletna. A týpci, co pohání pletnu, jsou tedy pletnaři :), tak ti vás bezpečně dopraví na ostrůvek s poutním kostelíkem Nanebevzetí Panny Marie. Cena je 12 € za zpáteční. Pokud si představujete uzavřenější (elektrickou) loď, můžete mrknout na Bled boat line zde (plavba 14 €). Poslední možností by pak bylo zapojení vlastních sil a půjčení svojí malé lodičky, přičemž se ceny pohybují cca 24 €/h.


  • dinopark - přihodím ještě jeden tip pro dětské vyžití ještě před vjezdem do Bledu. Takže jestli máte doma dinomily, mrkněte na vstupenky a otevírací dobu na ofiko stránky.



Bohinjské jezero

Nedaleko Bledu se nachází ještě jedno jezero, dokonce to úplně největší na Slovinsku - jezero Bohinj. Samosebou obě jsou krásná, nicméně velmi velmi turistická. Znovu si tak zanadáváte na situaci s parkováním, kdy sehnat volné místo rovná se malý zázrak... který se u nás nekonal. Ve chvíli, kdy jsme 3x objeli všechna parkoviště v místním centru Ribčev Laz nám došlo, proč jsme míjeli davy lidí proudící z vedlejší vesnice Stará Fužina. 

Nakonec jsme auto nechali na parkingu Stara Fužina – na Veglju (mapy.cz), v automatu se dá platit kartou (3 €/h) + k dispozici WC. Suprová poloha hlavně pro ty, kteří se tu chtěj rovnou vyvalit u vody nebo zaběhnout do restaurace nad jezerem. Do Ribčev Laz odtud vede cca půlkilometrová pěší stezka, pak už jen přejdete most a jste tam.


Krom koupačky se i na Bohinjském jezeře můžete svézt lodičkou - výletní nebo tou na vlastní pohon. My jsme měli původně v plánu jízdu lanovkou na vrchol Vogel, ze kterého se nabízí krásný výhled na jezero a okolí, ale počasí nahoře vypadalo všelijak, takže jsme byli nuceni to přehodnotit. Nicméně lanovka vyjíždí z městečka Ukanc a aktuální info si dohledáte na těchto stránkách. Další místa, která v této oblasti určitě stojí za zmínkou, jsou Korita Mostnice a vodopád Savica.


My se tady vlastně jen tak plácáme - okouknem dětské hřiště (vedle Hotel Center), dáme si zmrzku a nakonec Pepa podlehne Niny nátlaku, že by chtěla na lodičku... a tak tedy vyrážíme. Jonáš ovšem takové nadšení z kymácejících se prkýnek nesdílí... no byla to dlouhá půlhodina, co vám budu povídat :)




Peričnik

Ano, správně poznáváte místo z úvodní fotky :) Moc hezký vodopád, který je zvláštní především tím, že se můžete dostat až za něj. Hodně mi tak připomínal rakouský Johanneswasserfall z předchozího článku. Cesta k Peričniku není žádná věda, stačí vám zadat do navigace Koča pri Peričniku, tam zaparkujete a za cca 15 minut chůze do kopečka se už můžete kochat výhledem na vodopád. Parkování stojí 5 € a platí se přímo v chatě (= koča), k samotnému vodopádu se už pak žádný vstup nevybírá. Pokud tedy přijdete pěšky po turistické trase z Mojstrany (na mapy.cz je to hezky vidět), bude to pro vás dokonce výlet úplně zadarmo.




Vintgar

Článek zakončíme tímhle slovinským must see - soutěskou Vintgar. Představu o návštěvnosti si můžete udělat už jen při letmém zjišťování informací, kdy na vás vyběhne online rezervační systém s dvacetiminutovými časovými sloty. Zejména v sezóně to tedy fakt nepodceňte a vstupenky si kupte předem! Cenově to vychází na 10 € pro dospělého a 5 € pro dítě od 3 let.



Dostupnost a parkování - pokud to chcete mít nejjednodušší a zároveň i nejdražší (10 €/auto), můžete autem zajet skoro až ke vstupu, ale bacha míst tu je fakt málo. A echt důležité! Nezadávejte do google maps heslo pouze "Vintgar", protože vás to zavede někam úplně do pr... Google je v tomhle hloupoučkej, takže mu nahoďte něco snesitelnějšího buď Vintgar Gorge nebo Soteska Vintgar.


Druhá možnost - zaparkujete na odstavném parkovišti Centralno parkirišče VINTGAR LIP ve Spodnje Gorje nebo Parkirišče VINTGAR Blejska Dobrava, obojí cena 5 €/auto. Odtud vás ke vstupu odveze zdarma shuttle bus. Jen si dejte pozor a buďte tu raději včas, protože minibusy jezdí zhruba po 20 minutách.



Návštěva soutěsky - v první řadě projdete turniketem, kde vám bude stačit i QR kód v mobilu. Následně vyfasujete helmu (povinné) a můžete se vydat na procházku. Vintgar je jednosměrná, vede po upravených dřevěných chodníčcích a celkem měří 1,6 km. Úplně jednoduché, jen počítejte, že děti si to musí ujít po svých, nebo je šupnout do nosítka. Kočár nechte doma. Na konci se pokocháte výhledem na vodopád Šum, popřípadě se ještě občerstvíte v místním kiosku a pak už jen vyberete, jak se vrátíte zpátky. Varianty:

  1. The River of Trees trail - kratší trasa (4,3 km i se soutěskou), která vás dovede zpět ke vstupu. Nešli jsme, takže nemůžu hodnotit, ale podle plánku se dá z trasy odbočit a dojít až na parkoviště Blejska Dobrava.

  2. The King of Triglav trail - delší trasa (5,7 km i se soutěskou), tu jsme si vybrali my. Vede totiž příjemnou cestou přes Sv. Kateřinu, kde je fajnová pizzerie a dětské hřiště. V těchto místech nás bohužel zastihla neuvěřitelně prudká bouřka a pod střechou tohoto podniku jsme nakonec strávili víc času než jsme zamýšleli. Fotky z druhé poloviny tak jaksi chybí, byl to totiž spíš hodně upršený a hektický úprk :)


Dneska jsem se zaměřila na ty úplně největší slovinské proflákliny, v dalším článku 5 slovinských výletů úplně ZADARMO pak můžete mrknout na tipy, o kterých se nedočtete v každé turistické brožurce.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.