Týden ve Švýcarsku: 1. zastávka - Bodamské jezero

července 28, 2021


Tahle dovolená byla tak trochu last minute, což je u nás poměrně nezvyklé. Do poslední chvíle jsme totiž nevěděli, zda Pepi ukořistí v práci volno, a do jaké země nás pustí za jakých podmínek. Rozhodla jsem se jít cestou nejmenších komplikací a zařizování v podobě testování či restrikcí v cílové destinaci. Z toho všeho nám nejlépe vyšlo Švýcarsko, které ke vstupu nepožadovalo nic - ani test, ani očkování. To samé platilo i pro ubytování a restaurace, takže jsme se nemuseli vůbec ničím stresovat, doslova šlo tedy jen o to, vzít auto a jet. 


Smíření jsme byli i s vyššími výdaji v rámci proslulých švýcarských cen, ale nakonec to až tak dramatické nebylo. Výhodný byl i fakt, že za (skoro) devítiměsíční Koblihu ještě nemusíme platit ubytování, jídlo v restauracích, vstupy, lanovky apod.. Takže pro nás vlastně ideální načasování pro návštěvu Švýcarska :) Na rychlovku jsem tedy sesmolila itinerář a rezervovala ubytko. Což byl mimochodem pěkný vo*er, protože to nejhezčí a nejlevnější už bylo takhle na poslední chvíli samozřejmě pryč. Nějak jsem se s tím ale poprala. Horší to bylo s předpovědí počasí, která vypadala fakt bídně. Ve finále ale naplánovaný program, až na jeden propršený den, vyšel. Konečná verze, i s odkazy na ubytování, tedy vypadala takto:



DEN1

Bodamské jezero, Unteruhldingen, Kostnice

DEN2 

Rýnské vodopády, Lucern

DEN3

Biosférická rezervace Entlebuch

DEN4


DEN5 


DEN6


DEN7
Saxer Lucke, Sankt Gallen
cesta autem na noc




Co je dobré vědět před cestou?


  • peníze - je to takový všeobecně známý fakt, že Švýcarsko není úplně levnou destinací. Platí se tu švýcarskými franky (CHF), přičemž momentální kurz je cca 23,50 Kč. Zkrátka skoro jako euro. Víceméně ve všech restauracích, kavárnách, ubytováních atd. se dá zaplatit kartou, ale něco málo si pro jistotu raději vyměňte. Jinak co se týče konkrétních cen, tak třeba ubytko bych přirovnala k nějakým severským zemím jako je Island, Faerské ostrovy, Norsko, Dánsko apod. Čili pod 2000,- za pokoj/noc se budete dostávat hodně hodně těžko. Neříkám, že to není reálné, ale bude to hodně o štěstí a o vašich zažitých standardech. 


  • Dražší je i jídlo v restauracích. Za těstoviny, pizzu, burger nebo ne vyloženě masové jídlo (např. švýcarská specialita rösti) počítejte něco mezi 20-25 franky. Pokud byste zatoužili po steaku, tam už budete muset sáhnout do kapsy daleko hlouběji, cca 40-50 franků. Kafe vyšlo většinou na 4 CHF, dort zhruba také tak. Na nejlevnější jídlo narazíte pravděpodobně ve fastfoodových řetězcích, případně všude pořídíte kebab za cca 12 CHF. Kdo by chtěl trochu ušetřit, tak si určitě do hor noste připravené svačinky a druhá věc - bez obav pijte vodu z kohoutku nebo z pítek.


  • dálniční známka - problém se švýcarskou dálničkou neshledávám ani tak v ceně, ale spíše v tom, že lze koupit pouze ROČNÍ. Bohužel nelze pořídit týdenní nebo měsíční jako v jiných státech. K roku 2021 přijde dálniční známka na 40 CHF a získáte ji na benzinkách (nebo celnicích či poštách).


  • placené parkování - počítejte s tím, že skoro všude budete za parkování platit. Ve městech je to tak 99 % pravděpodobnost, všude jsou zóny a zákazy stání. Jestli chcete parkovat na ulici, určitě mějte přichystané drobné na parkovací automaty (na karty jsem žádný neviděla), a pečlivě kontrolujte, jak dlouho na daném místě smíte stát. Často jsou zóny, kde můžete auto nechat třeba jen 2 hodiny, a běhat Xkrát zpět k autu na prodloužení parkovného, to asi úplně nechcete ne? My jsme využívali spíše větších parkovacích garáží, hlavně teda kvůli placení kartou. V těchto garážích většinou platí, že čím déle zde stojíte, tím menší je hodinová sazba parkovného. 


  • volání, mobilní data - to, že Švýcarsko není členem EU už vám asi došlo v souvislosti s penězi. Vliv to však bohužel má i na mobilní operátory. Částky za volání, a hlavně tedy za využívání dat, jsou fakt dost vysoké. Jo a bacha, platí to i pro příjem hovorů! Určitě si dejte pozor, ať máte data na mobilu opravdu vypnutá, aby vám nějaká aplikace neběžela na pozadí, nestahovaly se aktualizace apod. Dále doporučuji stáhnout si offline mapy předem, abyste se nemuseli připojovat na internet jen kvůli tomu, že někde bloudíte.


  • adaptér do zásuvky - pokud máte sadu cestovních adaptérů, rozhodně berte s sebou. Ve Švýcarsku mají odlišné zásuvky oproti ČR - tady jsou tříbodové, do tvaru trojúhelníku. V praxi to znamená, že tam připojíte jen jednoduchou dvoubodovou koncovku (plochou), např. nabíječku na mobil. Takové ty klasické kulaté koncovky s kolíkem uprostřed (notebook, rychlovarná konvice, atd.) vám tam zapojit nepůjdou, tak ať nejste překvapeni.


  • průjezd Rakouskem - naše poslední švýcarská zastávka byla Sankt Gallen a odtud už jsme mířili domů. Směr byl tedy St. Marghreten (CH) - Bregenz (AU) - Lindau (D). A tady váš konečně trochu potěším! :) Na tento úsek dálnice totiž nepotřebujete kupovat dálniční známku, aleluja!




Kde se zastavit v okolí Bodamského jezera?


Bodamské jezero nemá v rámci Evropy žádný přívlastek NEJ, není největší, nejobjemnější ani nejhlubší, ale se svými 536 metry čtverečními to ani tak není žádný prcek. Nicméně zvláštní je především tím, že tvoří přírodní hranice rovnou třech států - Švýcarska, Německa a Rakouska. Bodamské jezero je obecně oblíbenou dovolenkovou lokalitou, a to nejen pro vyznavače koupání a vodních sportů. Velice atraktivní je i pro cyklisty, jelikož po celém jeho obvodu vede hustá síť cyklostezek. Kola jsme s sebou ale nebrali, tak tentokrát poskytnu pouze několik tipů na zajímavá místa v jeho blízkém okolí, která určitě stojí za to navštívit. První dvě se nacházejí ještě v Německu a další dvě už ve Švýcarsku, takže... jdem na to!



1) Pile Dwelling museum 


Narazila jsem na něj úplně náhodou při bezcílném proklikávání google map, ale musím říct, že to byla fakt super zastávka. Jedná se o archeologický skanzen původních obydlí na pilířích, které zde byly vystavěny nad hladinou jezera. Jejich stáří se odhaduje mezi 4000 až 800 př. n. l., čili od doby kamenné a bronzové. Zbytky těchto unikátních domků ovšem nejsou jen v blízkosti Bodamského jezera. Pilíře, zdi, podlahy, keramika, různé nástroje, šperky atd. byly objeveny nejen v Německu a Švýcarsku, ale i v Itálii, Francii, Slovinsku či Rakousku. Dohromady je těchto lokalit 111 a souhrnně jsou zapsána na seznamu památek UNESCO jako "Prehistorická kůlová obydlí v Alpách".

Díky návštěvě tohoto venkovního muzea si uděláte jasnější představu o tom, jak a čím vůbec tyhle domky dokázali v té době postavit, i jak se v nich konkrétně žilo. Výhodou pro nás bylo, že se do něj dá vjet i s kočárkem. Vstupné přijde pro dospělého na 10 €, pro děti do 15 let 6 € a pro studenty za 8 €. Lze koupit i předem online, ale cenově výhodnější to není.




Dostupnost: do navigace zadejte buď Pfahlbauten Unteruhldingen nebo přímo Pile Dwelling museum, najde to obojí. Rovnou vás ale musím upozornit, že přímo u muzea se nedá zaparkovat. Celkově v Unteruhldingenu je problém s parkováním, všude jsou zákazy, jednosměrky a privátní parkoviště patřící pouze k ubytování. Doporučuji tedy využít P1 Parkplatz zum See, z kterého dojdete k muzeu během pár minut, navíc je přímo na něm i informační centrum. Platí se 1,50 €/hodina. Na samotné muzeum vám budou stačit dvě hodinky, anebo... to dejte na delší dobu a spojte to i s koupačkou :)


+ samotný Unteruhldingen




2) Kostnice


Druhé místo na německé straně Bodamského jezera je Konstanz, neboli česky Kostnice, ležící na švýcarsko-německých hranicích. Někdo si ji možná vybaví v souvislosti s Janem Husem, jelikož právě zde byl tento významný český reformátor odsouzen a dokonce i popraven.

Historické centrum města je koncipované jako pěší zóna a přímo vybízí k příjemné městské procházce. Určitě se vydejte omrknout náměstí Münsterplatz, kde se tyčí místní dominanta - Dóm Matky Boží (Münster Unserer Lieben Frau). Právě zde si Jan Hus vyslechl svůj rozsudek. Tohle místo ve spojení s mistrem Husem ale není v Kostnici jediné. V místě jeho upálení je k vidění tzv. Husův kámen (Hussenstein), plus můžete nahlédnout do jeho bývalého domu (Hus Haus), ve kterém pobýval po dobu Kostnického koncilu. Dále stojí za vidění zdejší přístav, kterému vévodí devět metrů vysoká socha ženy stojící na otočném podstavci. Jmenuje se Impéria a byla inspirována povídkou francouzského spisovatele Honoré de Balzaca - Bella Impéria. Socha drží v jedné ruce papeže a ve druhé císaře, což má symbolizovat věčný boj mezi církví a světskou mocí.



Kostnický přístav



Kdo by se chtěl v této lokalitě zdržet déle, doporučovala bych navštívit ještě blízký ostrov Mainau. Patří švédskému rodu Bernadottů, která zde má své zámecké sídlo, a přezdívá se mu také Květinový ostrov. Jeho zahrady jsou totiž vyhlášené široko daleko! Krom obrovského množství kytek, skleníků a okrasných dřevin, tu naleznete také motýlí dům, lanový park nebo třeba minizoo. Více infa na ofiko stránkách.


Zdroj: Mainau - https://webshop.mainau.de/de/st%C3%BCndlicher-eintritt-park



3) Rýnské vodopády


Ve Švýcarsku je k vidění ohromná spousta vodopádů, ale jen Rheinfalls se mohou pyšnit tím, že jsou z hlediska průtoku největší, a to dokonce v celé Evropě! Na šířku měří úctyhodných 150 metrů a vysoké jsou 23 metrů. V létě jimi za sekundu proteče zhruba 700 kubíků vody (v zimě méně). Je to vážně nádherná... a možná částečně i trochu děsivá podívaná, když sledujete tu neskutečnou valící se masu vody na vlastní oči. Rozhodně si to nenechte ujít. Navíc komu by nestačil pohled na vodopády z dálky, může se nechat dovézt lodí až pod ně a vystoupat na skálu přímo uprostřed Rýna. A v podstatě i uprostřed Rýnského vodopádu.


Dostupnost: vodopády leží v severním cípu Švýcarska, nedaleko města Schaffhausen. Do navigace si dejte Laufen Castle, před kterým je parkování zdarma. Pokud by tu bylo plno, o trošku dál jsou další záchytná parkoviště, která se otevírají dle návštěvnosti. Vstupné přes hrad Laufen (jižní břeh) přijde na 5 CHF pro dospělého a 3 CHF pro dítě (lze koupit i online, více info zde). Na vyhlídkovou terasu můžete díky výtahu (zdarma) i s kočárkem, jen to předem nahlaste u pokladny. K dispozici je několik vyhlídkových míst, a na některých budete mít vodopád doslova před očima. Zvláštní pocit. 




A protože jsou vodopády viditelné z obou břehů, existuje ještě druhá varianta - dojet na severní břeh. Tam se sice neplatí vstupné, ale zato se tam platí parkovné (5 CHF/h), takže to vlastně cenově vyjde na stejno. Osobně bych o této možnosti uvažovala asi jen tehdy, kdyby měl jižní vstup již po otevírací době.


hrad Laufen a cesta z něj výtahem




4) Sankt Gallen


Možná spíš častěji uvidíte zkrácenou verzi - St. Gallen: v doslovném překladu by to byl Sv. Havel a je to i hlavní město stejnojmenného švýcarského kantonu (=> Švýcarsko se dělí na kantony). Leží kousek od rakouských hranic a díky tomu, jak už jsem zmiňovala na začátku, se stal i naší poslední zastávkou tohoto výletu. Hlavním lákadlem je tady rozsáhlý benediktinský klášter St. Gallen, který je od roku 1983 zapsaný na seznamu památek UNESCO. Už na počátku 7. století založil irský mnich Havel v těchto místech poustevnu. O zhruba sto let později vzniklo opatství a po mnoho let patřilo k těm nejvýznamnějším v celé Evropě. I nyní je klášter velmi ceněný, na čemž má velký podíl klášterní knihovna čítající okolo 140 tisíc spisů, převážně z období středověku.



Krom opatství nabízí St. Gallen i nádherné historické centrum, pro které jsou typické různobarevné domky s bohatě zdobenými arkýři. Je to doslova pastva pro oko a rozhodně doporučuji udělat si tady alespoň krátkou procházku. Anebo dlouhou... a v klídku posedět v jedné z mnoha restaurací či kaváren. Pokud byste se hodně rozseděli a chtěli tu strávit i noc, mrkněte na moje tipy na ubytko:

  • levné: TouchBed City Apartments - pokoje se společnou koupelnou a kuchyní v krásném novém bytě přímo v centru, cenově cca 2 300,- Kč pokoj pro dva/noc
  • střední: Hotel Vadian Gardi - hotel v historické budově hned vedle opatství, noc v dvoulůžkovém pokoji tady vychází na cca 3,5 tisíce
  • luxus: Hotel Restaurant Falkenburg - nádherné stylové a skvěle hodnocené ubytování za zhruba 5600 Kč pro dva i se snídaní


Můžete rovnou pokračovat na druhý článek o našem Švýcarském putování - Luzern & Biosférická rezervace Entlebuch



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.