Luxusní jablková bábovka
Když se potřebujete zbavit jablek verze II.
Před Vánocemi všichni pečou cukroví, to je jasný, a ani já nejsem výjimka. Současně mám doma stále ještě přemíru jablek, kterými nás neustále Pepovo maminka zásobuje... a znovu a znovu... snad, abychom nikdy nezažili tu chvíli, kdy bude byt absolutně bez jablek. Naštěstí tato situace od léta opravdu ještě nenastala. No a zpět k těm jablkům - prostě se v teple dost rychle kazí a 5 kousků si jen tak ke svačině nejspíš nedáte. Přesně proto vznikla tahle suprová bábovka, jde se na ní!
2 hrnky vloček
2 jablka (nebo přesnídávku)
2 vajíčka
150 g bílého jogurtu
2 lžíce medu
2 lžičky skořice
1 lžička jedlé sody
2 lžíce kokosového oleje
oříšky, semínka, sušené ovoce dle chuti
Ještě jedna poznámka: mám menší bábovkovou formu, takže jestli máte tu klasickou obrovskou, přidejte si k receptu ještě polovinu ingrediencí (takže 3 hrnky vloček, 3 jablka... atd.)!
Vločky rozmixujeme na mouku a smícháme se skořicí a jedlou sodou (+ jsem přidala i trošku perníkového koření). Jablka oloupeme a také rozmixujeme. Pokud byste se dostali do krizové situace, kdy doma nemáte žádná jablka, můžete použit jablečné pyré nebo klasickou přesnídávku... ale v téhle fázi jsem ještě nebyla :) K jablkům přidejte jogurt, vajíčka, med a olej a tuto tekutou směs smíchejte se suchou částí. Jde to lehce. Na konec přimíchejte nasekané oříšky, rozinky nebo cokoliv, co máte rádi. Já jsem použila vlašské ořechy a brusinky.
Nezapomeňte pořádně vymazat bábovkovou formu, jinak to z ní nedostanete, a to by byla škoda :) Můžete znovu využít kokosový olej a vysypat tím, čím jste zvyklý (jakýkoliv druh mouky, kokos, atd.). Pak už to jen hodíte do trouby na cca 170 °C a zhruba hodinku máte klídek. Průběžně kontrolujte špejlí, zda už je bábovka dost propečená. Až se těsto na špejli přestane lepit, nechte výtvor vystydnout a mezitím si můžete připravit polevu. V kastrůlku si rozehřejte vysokoprocentní čokoládu, do které vmíchejte kapku kokosového oleje, aby poleva alespoň trošku tekla. Nalijte ji do záhybů bábovky a na závěr můžete ještě posypat oblíbenými oříšky (vlašáky, pistácie, mandle...).
Pak už se jen držte, ať to nesníte všechno na posezení :)
Žádné komentáře: